Palouse Divide Cabin

200 sq. ft. new construction. design/build.

This off-the-grid cabin in the St. Joe National Forest of northern Idaho was conceived as three living spaces connected to the surrounding forest through a singular architectural gesture. Nine concrete columns float the cabin above the landscape; this formal move is also practical, reducing site work on the remote location, lifting the structure of above the typical snow line, and opening covered storage for firewood. The flat roof creates a stargazing platform, while the body of the gesture shapes a 180 ft.² indoor living space that is mirrored by a 180 ft.² outdoor living space, both of which benefit from a strong southern solar orientation. The outdoor space accommodates numerous summer activities and is where all cooking occurs year-round; the indoor space, which is heated by a wood-burning stove, transforms—via a folding table and seating—from a dining/living space into an area that accommodates 3 full-size sleeping pads. Storage in the cabin is designed so that all the primary implements of living are absorbed into built-in storage areas. A shed provides additional storage to accommodate non-daily items like chains saws, bottled water, coconut coir for the composting toilet, and other tools. The stargazing platform is accessed by ladder on the east side of the structure.  

 © 2020 by teal studio LLC building design remodel/ new construction

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Vimeo Icon

208 . 301 . 7675  rft42@yahoo.com